News | Press | Press release

Eco 1 – 100% PFAS-Fritt och godkänt för R107

Published

Fogmaker International I Växjö

PFAS-Fritt för Framtiden

Växjöbaserade Fogmaker International AB lanserar Eco 1 – en ny och 100% PFAS-fri brandbekämpningsvätska. 

Fogmaker har under flera års tid utvecklat och provat en mängd olika PFAS-fria vätskor för att finna den mest effektiva lösningen. Den nya vätskan, Fogmaker Eco 1, är i kombination med ett optimerat Fogmaker släcksystem unik i att vara 100% fri från PFAS och hantera alla tre sidor av brandtriangeln: värme, syre och bränsle.

Fogmakersystemet är nu certifierat enligt R107 med den PFAS-fria vätskan Eco 1, vilket gör att de nya systemen är godkända för bussar.

Eco 1 är också GreenScreen™ certifierad på silvernivå, vilket innebär att en tredje part har kontrollerat och godkänt alla beståndsdelar i vätskan ur miljösynpunkt.

”Vi strävar efter att fasa ut skadliga ämnen och material och framtagandet av en ny PFAS-fri vätska har varit ett naturligt steg i hållbarhetsprocessen” säger Lars Alrutz, VD på Fogmaker International.

Fogmakers brandskyddssystem är automatiskt, oberoende av elektricitet och position, alltid aktivt och använder en vattenbaserad dimma under högtryck. Systemet är pålitligt och fungerar utmärkt i motorrum och andra slutna utrymmen. En liter dimma expanderar till 1700 liter ånga, vilket tränger bort syre och kyler området.

Vattenbaserad dimma leder inte elektricitet och kan tryggt användas även i elektriska fordon. Dimman tränger inte heller in i komponenter med klassning IP66 eller högre. Fogmakers system släcker inte en brand som uppstått i ett litiumjon-batteri men täcker riskområden där bränder ofta uppstår och kan hindra branden från att sprida sig till batteriet. Om batteriet ändå brinner hjälper Fogmaker till med att kyla och kontrollera branden för att vinna tid för utrymning och brandbekämpning på större skala.

R107-systemen kommer att finnas tillgängliga på marknaden under 2024.

Om Fogmaker International AB

Fogmaker utvecklar, tillverkar och marknadsför brandskyddssystem med vattenbaserad dimma under högtryck för motorrum. De har sitt huvudkontor samt R&D- och tillverkningsanläggning i Växjö med 100 anställda och en årlig omsättning på cirka 400 miljoner kronor. Fogmaker har sina rötter i Växjö, Småland, och utvecklar samt producerar brandsäkerhetsprodukter för en global marknad. Produkterna används till fordon och maskiner inom affärssegmenten buss, gruva, materialhantering, skog, lastbil, jordbruk, flygplats och tunga fordon. 

Ladda ner broschyr om Eco 1 och R107 här (engelsk).

För mer information, kontakta:

Lars Alrutz 
VD
Fogmaker International AB 
+46 72 701 00 04 
lars.alrutz@fogmaker.com     

Johan Stark
Key Account Manager
Fogmaker International AB
+46 72 549 11 30
Johan.stark@fogmaker.com

Previous article

Träffa oss på Mittia Skogstransport

Next article

Träffa oss på Busworld!

Kontakta oss

Vill du att Fogmaker kontaktar dig? Skriv in din e-postadress och ett meddelande så återkommer vi till dig så snart som möjligt!

Contact form footer